9th Class English Notes (Questions and Answers) for FBISE and Punjab Boards

SHARE:

9th Class English Notes (Questions and Answers) 9th class English notes of questions and answers are given here. Students can access t...


9th Class English Notes (Questions and Answers)
9th class English notes of questions and answers are given here. Students can access these notes for free. These notes are provided here for free. Students can get good marks by preparing these notes. These notes are very helpful to prepare English papers of 9th class for Federal and all
Punjab boards.
Questions and Answers
The Saviour of Mankind
Questions given within lesson
Q. Where is Makkah situated?
Ans. Makkah is situated in Saudi Arabid. It is about fifty miles from the Red Sea.
Q. What type of competition was held at Ukaz?
Ans. A poetical competition was held at Ukaz.
Q. What was mission of the Rasool ()?
Ans. The mission of the Rasool () was to preach the message of Allah.
Q. Why did the pagan Arabs send a delegation to the Rasool’s () uncle?
Ans. The pagan Arabs sent a delegation to the Rasool’s () uncle to restrain the Rasool () from preaching Allah’s message.
Comprehension
1. What type of land Arabia is?
Ans. Arabia is a land of unparalleled charm and beauty, with its trackless deserts of sand dunes in the dazzling rays of a tropical sun
2. Where is Makkah situated?
Ans. Makkah is situated about fifty miles from the Red Sea.
3. What type of competition was held at Ukaz?
Ans. Every year a fair was held for poetical competitions at Ukaz.
4. Why was the Holy Quran sent in Arabic?
Ans. The Holy Quran was sent in Arabic because the Arabs had great love for their national language, Arabic.
5. For which ability were the Arabs famous?
Ans. The Arabs possessed a remarkable memory and were an eloquent people.
6. What was the condition of mankind before the Holy Prophet (SAW)?
Ans. Mankind stood on the verge of chaos before the Holy Prophet.
7. Why did the Holy Prophet (SAW) stay in the cave of Hira?
Ans. In the cave of Hira, he (SAW) used to retire with food and water and spend days and weeks in remembrance of Allah Almighty
8. What was the first revelation?
Ans. It was;
"Read in the name of thy Lord Who created; created man from a clot (of congealed blood): Read and thy Lord is most Bountiful, Who taught (the use of) the pen, taught man that which he knew not." (Qur'an, 96:1-5)
9. Why did the pagan Arabs threaten the Holy Prophet's (SAW) uncle?
Ans. They were in power and threatened the Holy Prophet's (SAW) uncle, Abu Talib to restrain the Holy Prophet (SAW) from preaching Allah Almighty's message, or face their enmity.
10. What did Hazrat Ayesha (RA) say about the life of the Holy Prophet (SAW)?
Ans. Hazrat Ayesha (RA) said, "His morals and character are an embodiment of the Holy Quran."
Patriotism
1. How will you define patriotism?
Ans. Patriotism means love for the motherland or devotion to one's country.
2. What are the qualities of a patriot?
Ans. A patriot loves his country and is willing to sacrifice when the need arises.
3. What is the highest military award of Pakistan?
Ans. Nishan-e-Haider is the highest military award given to great patriots who lay down their lives for the country.
4. As a citizen of Pakistan what are your duties towards your country?
Ans. We should work hard and do our duties honestly. We should get ready to give any sacrifice for the honour and dignity of our country.
5. What makes us stay alert in the wake of foreign invasion?
Ans. The spirit of patriotism makes us stay alert in the wake of foreign invasion.
Media and Its Impact
1. What is the most important function that media performs?
Ans. The most important function of media is that it gives us news and information.
2. What are the two major means of communication?
Ans. The two major means of communication are; print media and electronic media.
3. What type of information does media provide?
Ans. Media provides all types of information particularly news.
4. How does media provide entertainment?
Ans. Media entertains us with films, dramas, stage shows, music shows, and comedies.
5. What happens when media is allowed to play its role unchecked?
Ans. Media misleads masses when it is allowed to play its role unchecked.
Hazrat Asma (RA)
1. Who were emigrants and where did they migrate to?
Ans. The Holy Prophet (SAW) and his companion, Hazrat Abu Bakr (RA) were the emigrants. They migrated to Madinah from Makkah.
2. What title was given to Hazrat Asma (RA) by the Holy Prophet (SAW)?
Ans. She was given the title of "Zatun-Nataqin" by the Holy Prophet (SAW)
3. Why was Abu Jehl furious?
Ans. Hazrat Asma (RA) did not answer Abu Jehl's question. Rather she asked him how she could know about her father. This made Abu Jehl furious.
24. What happened when Abu Jehl asked about Hazrat Abu Bakr Siddique (RA)?
Ans. Abu Jehl asked Hazrat Asma about her father. She replied how she could know about him. At this Abu Jehl got angry and gave her a hard slap.
5. Why was Abu Quhaffa (RA) worried?
Ans. Abu Quhaffa (RA) was worried because he thought that his son, Hazrat Abu Bakr (RA) had taken all the wealth with him.
6. How did Hazrat Asma (RA) console her grandfather?
Ans. The grandfather was blind. She made him place his hand on the pebbles covered with a piece of cloth. He thought that they were jewels. In this way, she consoled her grandfather.
7. Who was Hazrat Abdullah bin Zubair?
Ans. He was the son of Hazrat Asma (RA) and Hazrat Zubair bin al-Awwam (RA).
8. Which incident in the story showed Hazrat Asma's (RA) love and respect for the Holy Prophet (SAW)?
Ans. She got punished by Abu Jehl but did not give him any clue about the Holy Prophet (SAW). During the night, she conveyed food to the Holy Prophet (SAW) at the risk of her own life. This shows her love and respect for the Holy Prophet.
9. Which incident in the story tells about the generosity of Hazrat Asma (RA)?
Ans. Hazrat Asma (RA) inherited a garden. She sold it and gave away all the money to the poor and the needy. This event shows her generosity.
10. What message do you get from the life of Hazrat Asma (RA)?
Ans. Hazrat Asma's (RA) life gives us the message of generosity, bravery and sacrifice.
Daffodils
1. What does the comparison suggest about the daffodils?
Ans: The comparison of daffodils with dancing waves enhances the beauty of daffodils.
2. How does the poet feel in the company of daffodils?
Ans: The poet feels very happy in the company of daffodils.
3. What is the central idea of the poem?
Ans: The central idea of the poem is a tribute to nature and its manifestations in all its glory.
4. What do the daffodils represent in the poem?
Ans: Daffodils represent the beauty of nature in the poem.
5. What “wealth” do memories of the scene give to the poet?
Ans: The memories of the scene give pleasure, pleasure and pleasure to the poet.
6. List the words that heighten the sound effect in the poem.
Ans: These words are 1. Trees, breeze 2. Glance, dance 3. Thought, brought 4. Fill, daffodils 5. Shine, line 6. Mood, solitude and 7. Cloud, crowd.
7. How has the poet heightened the impact of the poem by using the figurative language?
Ans: The poet has heightened the impact of the poem by using the figurative language as lonely as clouds, fluttering and dancing in the breeze and bliss of solitude.
The Quaid's Vision and Pakistan
1. How much confidence did Quaid-e-Azam has in his nation?
Ans. The Quaid had great confidence in his nation. He knew that his people were made of sterling material.
2. What was the Quaid's concept of our nation?
Ans. The Quaid said that they were a nation with distinctive culture and culture. He said that they had their own distinctive outlook on life.
3. What was the ideology of Pakistan in view of Quaid-e-Azam?
Ans. The ideology of the Quaid was based on the fundamental principle that they were an independent nation and could not be merged with any other nation.
4. What can be the possible solution to our present problems?
Ans. We should forget our differences. We must work as a united nation. In this way, we can solve our problems.
5. How can we become a strong nation?
Ans. We can become a strong nation by acting upon the golden rules and principles given to us by our Quaid, Muhammad Ali Jinnah.

Sultan Ahmad Mosque
1. Why Sultan Ahmad Mosque is also known as Blue Mosque?
Ans. As blue tiles decorate the interior of the mosque, it is also known as the Blue Mosque.
2. Who was appointed as the architect of the mosque?
Ans. The royal architect, Sedefkar Mehmat Aga was appointed as the architect of the mosque.
3. Who constructed Mosque Sophia?
Ans. The Hagia Sophia was built as a church by Justinian the Great between 532 and 537. On 29 May 1453, the Sultan of Ottoman Empire, Mehmet II, conquered Constantinople and changed the church into a mosque and modified its structure somewhat.
4. Why was a heavy iron chain hung at the entrance of the court?
Ans. A heavy iron chain was hung at the upper part of a door from where the king was to enter the mosque. The king had to bow down his head to avoid the hit of the chain. It was a symbol by which the king showed his humbleness to Allah.
5. How does the interior of the mosque look?
Ans. The lower interior of the mosque is lined with more than 20,000 ceramic tiles in more than 50 designs. The gallery is decorated with the designs of flowers, fruits and cypresses. The upper level of the interior is painted blue. The floors are covered with carpets. The whole interior looks beautiful.
Stopping by Woods on a Snowy Evening
1. Who is the speaker in the poem, "Stopping by Woods on a Snowy Evening"?
Ans. A horse rider is the speaker of the poem.
2. Whom does the speaker refer to in the first stanza of the poem, "Stopping by Woods on a Snowy Evening"?
Ans. The speaker refers to the owner of the woods.
3. Why does the speaker stop on 'the darkest evening of the year'?
Ans. The poet is attracted to the light wind and soft snow. He enjoys the scene very much. Therefore, he stops there.
4. Why does the horse impatiently await the next move of his master?
Ans. The horse wonders why his rider has stopped near a deep dark woodland at night. He fears that they might suffer something wrong. Therefore, he is waiting impatiently for the next move of his master.
5. The speaker in the poem is captivated by the beauty of nature. Why doesn't he stop for long to enjoy nature's beauty?
Ans. The speaker wants to stop and enjoy the soothing scene. However, the pull of social obligations compels him to move onward.
All in Not Lost
1. What is an ICU in a hospital?
Ans. An Intensive Care Unit (ICU) is a special unit within a hospital where those patients are treated who are critically ill. The trained staff of the hospital takes care of such patients round the clock.
2. Why did the nurse ask Hira's sister to come and talk to her?
Ans. The nurse asked Hira's sister to come and talk to her sister. She thought that Hira's brain might work on her sister's voice.
3. Why did the nurse disagree with the doctor's point of view?
Ans. The nurse disagreed with the doctors' point of view because she thought that it was not logical.
4. Describe some qualities of the nurse in the story?
Ans. The nurse is kind, caring, dutiful and committed to her profession.
5. Why did the nurse say: "Where there is a will there is a way"?
Ans. The nurse reached her seemingly impossible goal. Thus, she uttered the phrase. The phrase means that the unyielding people are bound to succeed.
Drug Addiction
1. Are drug addicts aware of the dangers of drugs?
Ans. The drug addicts are usually aware of the dangers of drugs but they are helpless as they are totally dependent on drugs.
2. What are the effects of drug addiction?
Ans. Drug addiction causes health, social and financial problems.
3. Which environmental factors are responsible for drug addiction?
Ans. Environmental factors are those factors that are found in the surroundings. Bad company, drug pushers and domestic problems are the major environmental factors which are responsible for drug addiction.
4. What treatment is available at rehabilitation centers for drug victims?
Ans. Complete medical support and guidance are available at the rehabilitation centers for drug addicts.
5. Why do you understand by the term "counselling"?
Ans. The term 'counselling' means 'taking advice'. It conveys the sense that the patient should seek the doctor's advice regularly.
6. What are the causes of drug addiction?
Ans. Genetic factors, home conditions, psychological issues, social circumstances and bad fellows cause drug addiction.
7. What important role do rehabilitation centers play to control drug addiction?
Ans. Rehabilitation centers cure the drug addicts. They keep an eye on the victims and guide them properly.
8. What is the role of counselling in preventing drug addiction?
Ans. Counselling is very important for the treatment of the drug addicts. It should be continued even after the patient is cured. It proves the patient's return to the disease again.
9. Why do families feel reluctant to take the drug victims to drug rehabilitation centers?
Ans. The drug addicts cause disgrace to their families. Therefore, the families do not take the drug victims to the rehabilitation centers. They fear that people might know about them.
10. What are the responsibilities of the families to ensure complete recovery of such patients?
Ans. They should take the drug victims to the rehabilitation centers. Then after their recovery, they should keep an eye on them. They should also continue to seek the doctors' advice in this regard.
Noise in the Environment
1. How do you define noise pollution?
Ans. Noise that disrupts normal functioning of life is referred to as noise pollution.
2. How is transport a source of noise pollution?
Ans. Noise producing vehicles and the sounds of horns make transport a source of noise pollution.
3. How is construction work a cause of noise pollution?
Ans. Transport of heavy vehicles and the sounds of grilling and boring at construction sites cause noise pollution.
4. How is use of technology causing noise pollution?
Ans. Music players, TV, electricity generators, cell phones and other such equipment of technology cause noise pollution.
5. Why is noise dangerous for human health?
Ans. Noise leaves hazardous impact on human health. It causes restlessness, hypertension, stress, hearing loss, aggression, depression and sleeplessness.
Three Days to See
1. How was Helen Keller?
Ans. Helen Keller was an American lady. She became deaf and blind at the age of 19 months. She was the first blind lady who got the degree of Bachelor of Arts.
2. What makes you feel that the author is sad and depressed?
Ans. Her deepest wish for sight makes her look sad and deprived.
3. How do you get an impression that Helen Keller was a great admirer of Nature?
Ans. Helen Keller feels the delicacy of leaves and flowers. She feels cool water flowing through her open fingers. She feels the quiver of a bird. All this shows that Helen Keller is a great admires of nature.
4. People who are deprived of sight not devoid of imagination. Discuss.
Ans. People who are blind are more imaginative than those who can see. Helen Keller is such an example. She notices things by mere touch and imagines their beauty.
5. Why has Helen Keller no time to waste in longings?
Ans. Helen Keller has only one day more to see. Thus, she does not want to waste even a fraction of second in longings only.

To download PDF file of these notes, click the following button.
Click Here

To download summary of Daffodils, click here
To download summary of Stopping by Woods, click here
To download letters, click here
To download short questions and answers, click here
To download words sentences. click here
To download change of voice notes, click here

COMMENTS

Recent

Name

10th Chemistry,1,10th Class Tests,8,10th Computer,1,10th English,3,10th G. Science,1,10th Islamiat,1,10th Pak Studies,1,10th Physics,1,11th English,20,11th Physics,7,8th Class Tests,1,9th Biology,1,9th Chemistry,6,9th Class Tests,8,9th Computer,1,9th English,7,9th G. Science,1,9th Islamiat,1,9th Mathematics,1,9th Pak Studies,1,9th Physics,2,B.A. English,4,Books,1,Guess Papers,9,Moral Stories,18,Notes,7,Papers,4,
ltr
item
Rashid Notes: 9th Class English Notes (Questions and Answers) for FBISE and Punjab Boards
9th Class English Notes (Questions and Answers) for FBISE and Punjab Boards
https://1.bp.blogspot.com/-WU2Q79x17MU/XWh40eqGB5I/AAAAAAAAHYo/fdonURbJaWUPR-gls8TC92OCFbbEeHkDQCLcBGAs/s1600/English%2B9th%2BClass%2B%2528Qs%2B%2526%2BAns%2529%2BPIC.pdf.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-WU2Q79x17MU/XWh40eqGB5I/AAAAAAAAHYo/fdonURbJaWUPR-gls8TC92OCFbbEeHkDQCLcBGAs/s72-c/English%2B9th%2BClass%2B%2528Qs%2B%2526%2BAns%2529%2BPIC.pdf.jpg
Rashid Notes
https://www.rashidnotes.com/2019/08/9th-class-english-notes-questions-and.html
https://www.rashidnotes.com/
https://www.rashidnotes.com/
https://www.rashidnotes.com/2019/08/9th-class-english-notes-questions-and.html
true
1932770017316201083
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content