10th Class English Questions and Answers Notes Free Download

SHARE:

10th Class English Questions and Answers Notes !0th class English notes of questions and answers are given here. Students can access these...

10th Class English Questions and Answers Notes
!0th class English notes of questions and answers are given here. Students can access these notes for free. These notes are provided here for free. Students can get good marks by preparing these notes. These notes are very helpful to prepare English papers of 10th class for Federal and all Punjab boards.
Questions and Answers
Hazrat Muhammad (S.A.W) an Embodiment of Justice
Questions given within lesson
Q1. How did Holy Prophet (S.A.W) resolve the issue?
Ans: The Holy Prophet (S.A.W) resolved the issue by suggesting a very suitable plan that was acceptable to all.
Q2. Why did Quraish think that the Holy Prophet (S.A.W) would favour them?
Ans: As the Holy Prophet (S.A.W) belonged to the tribe of Quraish, the Quraish thought that He (S.A.W) would favour them to protect their honour.
Q3. Why did non-Muslims trust the holy prophet (S.A.W)?
 Ans: The non-Muslims trusted the Holy Prophet (S.A.W) because He (S.A.W) did justice to everyone.
Q4. What advice did the Holy Prophet (S.A.W) give to Hazrat Ali (R.A)? Ans: The Holy Prophet (S.A.W) advised Hazrat Ali (R.A) not to decide a case without hearing both the parties.
Q5: What does the word ‘proclaimed’ mean?
Ans: The word ‘proclaimed’ mean “To announce publically.”
Exercise Questions and Answers
Q1. How can people achieve perfection in the moral, spiritual and social areas of life?
Ans: People can achieve perfection in the moral, spiritual and social areas of life by following in the footsteps of the Holy Prophet (S.A.W).
Q2. How did the Holy Prophet (S.A.W) set high and noble ideals for all mankind?
Ans: The Holy Prophet (S.A.W) set high and noble ideals for all mankind by his practical example.
Q3. How were people of Makkah convinced of the Holy Prophet’s (S.A.W) justice even before his prophet hood?
Ans: The people of Makkah were convinced of the Holy Prophet (SAW) s’ justice even before his Prophet hood because he practically proved that no one could be more just and equitable than the prophet of Allah.
Q4. What standards of justice did the Holy Prophet (S.A.W) practice as head of the state of Madinah?
Ans: As head of the state of Madinah, the Holy Prophet (S.A.W) practiced high standards of justice and decided all cases on merit.
Q5. What made non-Muslims bring their suits to the Holy Prophet (S.A.W)?
 Ans: The justice of the Holy Prophet (S.A.W) made the non-Muslims bring their suits to Him. Moreover, The Holy Prophet (SAW) decided their cases as per Non- Muslims’ laws. 
Q6. How does the Quran describe the personality of the Holy Prophet (S.A.W)?
Ans: The Holy Quran describes the personality of the Holy Prophet (S.A.W) as follows: “We have, indeed, in the
Messenger of Allah, a good example for anyone whose hope is in Allah and the Final Day.”
Chinese New Year
Q1. Why is Chinese New Year never on the same day each year?
Ans: Chinese New Year never falls on the same day each year because it is based on the phases of the moon. 
Q2. What is Chinese belief about cleaning houses before New Year day?
Ans: Chinese belief is that cleaning their houses before New Year day clears out the bad luck and welcomes the good luck.
Q3. Why does this dinner consist of eight or nine dishes?
Ans: The dinner consists of eight or nine dishes because in Chinese language the word “eight” means “prosperity” and “nine” means “long-lasting”.
Q4. Is Chinese belief about people having character traits of animals’ fact or an opinion?
Ans; It is just an opinion that people have character traits of animals.
Exercise Questions
Q1. When does Chinese New Year start?
Ans; Chinese New Year starts somewhere between January 21 and February 20.
Q2. Why do Chinese families do thorough cleaning of their houses before New Year’s Day?
Ans; Chinese families do thorough cleaning of their houses to clear out bad luck and welcome good luck.
Q3. Which colour is not allowed and which colour is encouraged on Chinese New Year? Why?
Ans; Black colour is not allowed as it is a symbol of death. Wearing red colour is encouraged as it is thought to turn away evil spirits.
Q4. What do decorations on doors and windows symbolize?
Ans: Decorations on doors and windows symbolize good luck and happiness.
Q5. What is the significance of New Year’s Eve Dinner?
Ans: The significance of New Year’s Eve Dinner is that all members of the family get together and enjoy delicious foods.
Q6. What do the little red envelops filled with money symbolize?
Ans: The little red envelops filled with money symbolize wealth and prosperity.
Q7. What is the importance of Chinese New Year for Chinese families?
Ans: The Chinese New Year provides Chinese families an opportunity to get together and they pay thanks the past year.
Try Again
Questions given within lesson
Q1. What does the word ‘persevere’ mean?
Ans: ‘Persevere’ means to continue trying in spite of difficulties.
Q2. “If we strive, it is no disgrace,” explain this sentence.
Ans: Struggle is the soul of life. It makes our life meaningful. Therefore, it is no way a matter of disgrace to strive.
Q3. Why is the poet repeating the phrase ‘try again’?
Ans: The poet repeats the phrase ‘try again’ to emphasize its importance in life.
Exercise Questions
Q1. What is the lesson taught in the first stanza?
Ans: The lesson taught in the first stanza is that if we continue our struggle resolutely, we are sure to succeed at last.
Q2. What can we learn from failure?
Ans: We can learn from our failure about our mistakes. By avoiding these mistakes, we can get success.
Q3. How is failure not a disgrace?
Ans: Failure is not a disgrace if we learn from our mistakes and try again. The only disgrace is to give up struggle.
Q4. What should we do if we find our task hard?
Ans: If we find our task hard, we should plan carefully and struggle resolutely.
First Aid
Questions given within lesson.
Q1. What is the importance of knowledge of ‘First Aid’ in crises management?
Ans: Knowledge of ‘First Aid’ is very useful in crises management because it can save the life of an injured or sick person.
Exercise Questions
Q1. You should not keep checking if the bleeding has stopped? Why?
Ans: We should not check the wound if the blood has stopped because it may damage the clot that is forming and has blocked the blood flow.
Q2. Why is it necessary to keep away soap from the wound?
Ans: Soap should be kept away from the wound because it can irritate the wound.
Q3. How is an antibiotic or ointment good in healing the wound?
Ans: An antibiotic cream or ointment is good in healing the wound because it expedites our body’s natural healing process.
Q4. What should you do if you are allergic to adhesive material used in most bandages? Ans: If we are allergic to adhesive material used in bandages, we should use adhesive free dressings.
Q5. When do you need to see a doctor?
Ans: We need to see a doctor if the recovery is slow or if the wound is infected.
Review 1
Q1. Hazrat Muhammad (S.A.W) is a perfect model and example for all mankind. Explain.
Ans: Hazrat Muhammad (S.A.W) set very high and noble ideals through his deeds and character. So, He is perfect model and example for all mankind.
Q2. Write a note on Chinese New Year celebrations.
Ans: Chinese celebrate New Year with great zeal and zest. They clean their houses, arrange dinners and exchange gifts to welcome New Year.
The Rain
Questions given within lesson
Q1. What do the rich and the poor leaves stand for?
Ans: The rich leaves stand for the rich people whereas the poor leaves stand for the poor in society.
Q2. Do you also like the sun coming out after rain? Why?
Ans: Yes, I like the sun coming out after rain. It presents a very lovely sight.
Exercise Questions
Q1. What does the poet hear?
Ans: The poet hears leaves drinking water.
Q2. What according to the poet is a sweet noise?
Ans: According to the poet, the noise made by the rain drops falling on the leaves is a sweet noise.
Q3. What will happen after the rain stops?
Ans: After the rain stops, the sun will appear and a wonderful light will fill each dark round drop. Q4. How does the sun come out after the rain? Ans: After the rain, the sun breaks through the clouds and makes a splendid scene.
Q5. How does the light fill the drops?
Ans: The sunlight falls on the dark and round drops and makes them sparkle.
Q6. What makes the scene lovely?
Ans: After the rain, the sun shines brightly and makes the scene lovely.
Television verses Newspapers
Questions given within lesson
Q1. What is one good thing about newspapers?
Ans: The one good thing about newspapers is that we can read them at any time of the day.
Q2. How does television make us lazy?
Ans: Television makes us lazy because we can watch and listen to the news with a little or no mental effort.
Exercise Questions
Q1. How is a newspaper more convenient medium of news?
Ans: A newspaper is more convenient medium of news because we can carry it anywhere and read the news at any time of the day.
Q2. How does a viewer get restricted while watching TV news?
Ans: A viewer gets restricted while watching TV news because if he leaves place, he may miss some important news.
Q3. In what way viewing news on TV is easier than reading a newspaper?
Ans: Viewing news is easier than reading a newspaper because viewing TV requires little effort and a little skill of language.
Q4. How do newspapers give us more in-depth coverage?
Ans: Newspapers give us more in-depth coverage through detailed news and articles.
Q5. Why do some people read more than one newspaper?
Ans: Some people read more than one newspaper to get different viewpoints and determine the validity of news.
Q6. How can readers give feedback to the newspaper articles?
Ans: Readers can give feed back to the newspaper articles by writing to the forum pages.
Q7. Which medium do you prefer for news? Why?
Ans: I prefer TV because it provides us latest and breaking news round the clock.
Little by Little One Walks Far!
Questions given within lesson
Q1. What kind of person is the author?
Ans: The author is a hardworking and energetic person. He likes to participate in different co-curricular activities.
Q2. What does the author want to imply by mentioning his co-curricular activities?
Ans: By mentioning his co-curricular activities, the writer wants to imply that co-curricular activities prepare a person both physically and mentally for the battle of life.
Q3. How have these job experiences made the author more mature?
Ans: These job experiences have made the author more mature by training him mentally.
Q4. What has motivated the author to participate so actively?
Ans: His positive outlook has motivated the author to participate in different activities so actively.
Exercise Questions
Q1. How has the writer spent his summer vacation?
Ans: The writer has spent his summer vacation by doing many jobs and developing a sense of responsibility.
Q2. What he has gained from his summer job experiences?
Ans: He has gained an understanding of independence and responsibility from his summer job experiences.
Q3. How are these experiences helpful to him in future?
Ans: These experiences have lessened his worries about future and now he looks forward to it with greater confidence.
Q4. What kind of student is the writer? Which of his qualities impress you?
Ans: The writer is well-rounded student. He takes keen interest in his studies. He has a positive outlook. All of his these qualities impress me.
Peace
Questions given within lesson
Q1. With what is the wind compared?
Ans: The wind is compared with a monster of destruction.
Q2. Explain “its center, in truth, eternal stillness”.
Ans: Nature, in spite of its temporary destructive role, is in reality a symbol of ‘eternal stillness’. Mostly ‘bright blue skies’ and gentle breeze stand for the message of peace.
Exercise Questions
Q1. How is wind described in the first stanza?
Ans: In the first stanza, the wind has been described as a monster of destruction which crashes, smashes and destroys everything.
Q2. With what is wind compared in the first stanza?
Ans: In the first stanza, the wind is compared with a monster of destruction.
Q3. What is the wind doing to all man’s work?
Ans: The wind is raking all man’s work from the valleys and vales.
Q4. How does the scene look like when wind is still?
Ans: When the wind is still, skies look bright blue, the gentle breeze blows and eternal stillness prevails.
Q5. What comparison is made in the second stanza?
Ans: In the second stanza, the breeze that blows in ‘eternal stillness’ is compared to ‘gentle whispers’ uttered far
away.
Review 2
Q1. How can we raise the status of our country in the world?
Ans: We can raise the status of our country in the world by working devotedly and honestly.
Q2. What will be the effect of sunshine on rain drops?
Ans: Sunshine will fill each dark drop with light.
Q3. What role can media play in bringing harmony in society?
Ans: Media can play a very useful and constructive role in bringing harmony in society.
Q4. Co-curricular activities prepare students for future. How?
Ans: Co-curricular activities prepare students for future by teaching them a variety of skills.
Selecting the Right Career
Questions given within lesson
Q1. In the past, why did people want to become a doctor, an engineer or a pilot?
Ans: In the past, people wanted to become doctors, engineers or pilots because these were the only professions that ensured both respect and money.
Q2. Explain the phrase “profitable livelihood”.
Ans: It means earnings big enough to enable one to afford not only the necessities of life but also luxuries of life.
Q3How do career counselors help you choose the right profession?
Ans: Career counselors help us to choose a right profession because they are well informed about the latest trends.
Exercise Questions
Q1. What were some famous careers for the young people in the past?
Ans: Medicine, engineering, piloting, serving in the Armed Forces were some famous careers for the young people in the past.
Q2. Now-a-days non-traditional careers are more appealing to young minds? Why?
Ans: Now-a-days non-traditional careers are more appealing to young minds because they are more rewarding in terms of both respect and money.
Q3. What is meant by the “right profession”?
Ans: The right profession is the one that suits your aptitude and gives you money, honour and mental satisfaction.
Q4. Why is it important to consider the scope of any field?
Ans: It is important to consider the scope of any field because it helps us start our career with more confidence.
Q5. Is there any need of proper career counseling department? Why?
Ans: Yes, there is the need of proper career counseling department because it can guide students towards suitable professions.
Q6. How can career counselors help the young people?
Ans: Career counselors help the young people by suggesting them right professions after assessing their abilities.
World Without Books
Questions given within lesson
Q1. Have you ever experienced the same feelings while reading a book?
Ans: No, I haven’t ever experienced the same feelings while reading a book.
Q2. Can modern technology take the place of books?
Ans: No, modern technology cannot take the place of books.
Q3. Why does the author use the terms “fast food” and “slow food”?
Ans: The author has used the term ‘fast food’ for electronic media and “slow food” for books because the impact of books is ever lasting.
Q4. What role does a library play to promote the habit of book reading?
Ans: A library plays a very useful role in promoting the habit of book reading by providing a variety of books on different topics.
Exercise Questions
Q1. How does a book connect the reader and the writer?
Ans: By reading a book a reader shares the thoughts and feelings of the writer. Thus, a book connects them both.
Q2. In what way books are better than radio, TV and internet?
Ans: We can study books of our own choice at any time and any place but in case of radio, TV and Internet.
Q3. ‘It’s a slow food in a world given over to fast food.’ Explain.
Ans: Books nourish human mind for a long period of time. That is why, it is like slow food.
Q4. Why should people be given more opportunity to read books?
Ans: people should be given more opportunity to read books to get knowledge and improve themselves.
Q5. Which book has inspired you the most? Why?
Ans: The Holy Quran has inspired me the most because it is a perfect book and provides us complete guidance.
Great Expectations
Questions given within lesson
Q1. What kind of boy was Pip?
Ans: Pip was a lonely orphan.
Q2. What changed Pip’s life? Ans: Once Pip helped an escaped prisoner. Later, the prisoner gave him money to meet his educational expenses. It changed Pip’s life.
Q3. How did Pip become a successful businessman?
Ans: Pip became a successful businessman by dint of his hard work.
Exercise Questions
Q1. Who looked after Pip after the death of his parents?
Ans: His sister looked after Pip after the death of his parents.
Q2. Who was Joe? How did he treat Pip?
Ans: Joe was the husband of Pip’s sister. He treated Pip very kindly.
Q3. Why did Pip give food and drink to the prisoner?
Ans: Pip gave food and drink to the prisoner out of sympathy.
Q4. What happened to the prisoner? Ans: The soldier caught the prisoner again and exiled. Later, he was sentenced to death by the court but he died in prison.
Q5. Why did he support Pip?
Ans: The prisoner supported Pip because Pip had fed him in his hunger.
Q6. What happened to the prisoner’s wealth after his death?
Ans: After the prisoner’s death, all his wealth was taken by the government.
Populations Growth and World Food Supplies
Questions given within lesson
Q1. What does the word ‘depleted’ mean?
Ans: “Depleted” means decreased or lessened.
Q2. Do you also face shortage of water in your locality? Why?
Ans: Yes, we are also facing shortage of water in our locality because of over population and prolonged load-shedding of electricity.
Q3. How is fossil energy a finite source?
Ans: Fossil energy is a finite source as its reservoirs are limited and take millions of years in their formation.
Q4. What other word can you use to replace ‘optimum’?
Ans: We can use the word ‘ideal’ to replace optimum.
Exercise Questions
Q1. Which areas are most affected by incessant growth in population?
Ans: Arable land, water, energy and biological resources are most affected by incessant growth in population.
Q2. Why are developing countries going to suffer more due to over population?
Ans: Developing countries are going to suffer more due to over-population because of their poor economy.
Q3. What is the major cause of food shortages and malnutrition?
Ans: Over-population is the major cause of food shortages and malnutrition because we lack fertile land and water resources to grow food.
Q4. How are water resources under great stress?
Ans: Water resources are under great stress because over-use of surface and ground water resources by the ever-increasing population.
Q5. What is the effect of depletion of fossil energy?
Ans: The effect of depletion of fossil energy is that the cast of fuel increases everywhere.
Q6. How can sufficient food supply can be made possible for the future generation?
Ans; Sufficient food supply can be made possible by controlling population growth rate and protecting natural resources.
Q7. What strategies should be adopted for safe future?
Ans: For safe future, we should protect natural resources and control population growth rate.
Faithfulness
Q1. What case did young men bring to Hazrat Umar Farooq (R.A)?
Ans: The young men brought the case of their father’s murder to Hazrat Umar Farooq (R.A).
Q2. Why did the old man hurl a stone at the camel? 
Ans: The old man hurled a stone at the camel because it had eaten a few leaves of a tree from his garden.
Q3. Why did the villager ask Hazrat Umar Farooq (R.A) to delay the execution?
Ans: The villager asked Hazrat Umar Farooq (R.A) to delay the execution because his father had given him some gold for his minor brother. He wanted to hand over it to a trustee.
Q4. On what condition was the criminal allowed to leave?
Ans; The criminal was allowed to leave on the guarantee of Hazrat Abuzar Ghaffari (R.A).
Q5. Why were the Sahabahs (R.A) worried?
Ans: The Sahabahs (R.A) were worried about the fate of Hazrat Abuzar Ghaffari (R.A) because he was to be killed in case the murderer did not return.
Q6: Why did the accusers forgive the villager?
Ans: At the honesty and faithfulness of the criminal, the accusers forgave the villager.
To download PDF file of 10th class English notes, click the following button.
Click Here



 You may also like 

 You may also interested in 

For comprehensive notes of Physics for 9th class, 10th class, first year, second and B.Sc. Physics, visit the following....

COMMENTS

Recent

Name

10th Chemistry,1,10th Class Tests,8,10th Computer,1,10th English,3,10th G. Science,1,10th Islamiat,1,10th Pak Studies,1,10th Physics,1,11th English,20,11th Physics,7,8th Class Tests,1,9th Biology,1,9th Chemistry,6,9th Class Tests,8,9th Computer,1,9th English,7,9th G. Science,1,9th Islamiat,1,9th Mathematics,1,9th Pak Studies,1,9th Physics,2,B.A. English,4,Books,1,Guess Papers,9,Moral Stories,18,Notes,7,Papers,4,
ltr
item
Rashid Notes: 10th Class English Questions and Answers Notes Free Download
10th Class English Questions and Answers Notes Free Download
https://1.bp.blogspot.com/-CI_QLhLuPp8/XVzLhlEfyBI/AAAAAAAAHVY/D0wNbWCeaco5xum94kefYBmXAjDIPXNFgCLcBGAs/s1600/English%2B10th%2BClass%2B%2528Qs%2B%2526%2BAns%2529%2BPIC.pdf.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-CI_QLhLuPp8/XVzLhlEfyBI/AAAAAAAAHVY/D0wNbWCeaco5xum94kefYBmXAjDIPXNFgCLcBGAs/s72-c/English%2B10th%2BClass%2B%2528Qs%2B%2526%2BAns%2529%2BPIC.pdf.jpg
Rashid Notes
https://www.rashidnotes.com/2019/08/10th-class-english-questions-and.html
https://www.rashidnotes.com/
https://www.rashidnotes.com/
https://www.rashidnotes.com/2019/08/10th-class-english-questions-and.html
true
1932770017316201083
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content